Passengers – Framtidens Titanic

av | december 27, 2016

passengers

Kommer du ihåg hur dom sa att Titanic var osänkbar? Att skeppets hölje aldrig skulle ge vika, även fast det träffade ett isberg mitt ute i Atlanten. Samma typ av hybris hittar vi hos byggarna av rymdskeppet Avalon som är den centrala plats där filmen Passengers utspelar sig. När filmen börjar är vi 30 år in i skeppets 120-åriga resa, där över 5000 passagerare är på väg för att kolonisera en planet som ligger långt långt borta – och precis som med Titanic så ska detta rymdskepp enligt ritningen; vara helt oförstörbart och ingen av dess passagerare kan vakna upp för tidigt och på så sätt bli fångade i rymden, innan det anländer till den planerade destinationen flera ljusår bort.

Men i själva verket är det precis vad som händer med Jim (Chris Pratt), när hans pod spårar ur under någon form av massivt intergalaktiskt åskväder som Avalon passerar igenom.  Det börjar med ett automatiskt meddelande som Jim får höra när hans pod öppnas, och han långsamt återfår rörelsen i sina muskler. Meddelandet förutsätter att alla ombord på fartyget har vaknat och och att passagerare samt besättning  nu bara har fyra månader kvar till målet på planeten Homestead 2. Men medans Jim strövar runt det mullrande fartyget, inser han ingen är vaken att och han faktiskt är helt helt ensam.

Snart upptäcker Jim dock att han har en följeslagare i form av en robot-bartender som heter Arthur, som han skapar en ytterst märklig vänskap med. När dagarna och veckorna går, undersöker Jim allt som fartyget har att erbjuda, men kan inte ens få en riktig måltid; eftersom han  är en av de passagerarna som inte har den beryktade V.I.P-statusen. Eftersom Jim var mekaniker i sitt tidigare liv på jorden, försöker han nu få sin pod att börja fungera igen, så han kan återgå till sin hypersömn – dock utan framgång. Han är också utelåst låst ut från pilotrummet och kan heller programmera om skeppets datorer för att åka tillbaka till jorden.

Jim försöker avleda sig genom att träna i gymmet och dansar med ett par holografiska projektioner, men efter ett år av ensamhet funderar han på hur han ska ta livet av sig själv eftersom han nu dör av att vara själv.  Vid denna punkt, är hans besatthet av Aurora Lane (Jennifer Lawrence), en kvinna som ligger sovandes  i en av kapslarna, näst intill sjuklig. Han bestämmer efter mycket övervägande att väcka Aurora, och får henne att tro att även hennes pod har slutat fungera. Filmen fortsätter nu när man får följa Jim och Auroras dagar och år på rymdskeppet när de försöker överleva de olika hindren som ligger framför dem.